Valpekurs
Hei!
Gratulerer med valp og velkommen på valpekurs
Det er gøy med valpetrening! Valper lærer så fort og du ser rask fremgang. Det er viktig å huske på at valpen gjennomgår en superrask utvikling de kommende månedene og valpens interesser i livet kommer til å forandre seg veldig.
At bygge en god relasjon med samarbeid og kontroll gjøres over tid og består av alt vi gjør med hunden vår.
Her får dere teorien til valpekurset, og hvis dere lurer på noe underveis kan dere spørre om kurskveldene. Dere kan også sende meg en melding på post@alldogs.no, jeg svarer fortløpende under kurset.
Valpens utvikling
8-12 uker
Nå er valpen som mest påvirkbar – positive opplevelser vil hjelpe valpen å tilpasse seg til nytt hjem og miljø. Under denne periode bør valpen eksponeres for folk, dyr og miljø. Men ikke overdriv slik at valpen blir helt utslitt. Vi ønsker den sitter igjen med gode erfaringer.
I denne periode som også kalles for sosialiserings vindu er det også viktig å unngå skremmende opplevelser så mye som mulig. Hvis dere kommer opp i en situasjon der valpen reagerer med frykt, må dere hjelpe valpen gjennom det og gjøre alt for og dempe valpens frykt. Ditt kroppsspråk masse ros og belønning gir både støtte og trygghet.
Nå skal dere leke, trene og kose med valpen fordi det er nå valpen danner sterke bånd til flokken sitt.
12-24 uker
Nå begynner valpen bli mindre redd og mer selvstendig. Nysgjerrighet og utforskerlyst gjør at valpen kan oppleves som litt mer busete. Valpens permanente tenner begynner også bryte frem i denne alder som i sin tur byder på mye tygging. Tyggeleker er nødvendige i denne perioden slik at valpen får stillet behovet sitt. Det er også under denne perioden valpen begynner å bli klar for litt enkel hverdagstrening.
Sosialisering og miljøtrening må fortsette og gir deg en mulighet til å observere valpen nøye i alle situasjoner. Hvis du gjør det, vil du snart begynne å forstå dens kroppsspråk. Nå vi eksponerer valpen for nye situasjoner under kontrollerte former vill vi hjelpe den til å føle seg selvsikker og trygg.
Hva er da en bra sosialiseringstrening
Per definisjon handler sosialisering om å få positive, behagelig opplevelser og lære at ting ikke er farlige.
Ta en ting om gangen. Vi skal ikke overstimulere valpen. Våre valper er individer og utvikler seg i forskjellig tempo, så du må aldri tvinge valpen til å prøve noe den ikke er komfortabel med. Hvis valpen viser at den er redd må du ta et skritt tilbake og prøve igjen en annen dag. Kanskje prøve en annen måte å introdusere den for situasjonen på en annen måte.
Husk at alle disse opplevelsene valpen opplever må følges opp med belønning (lek, mat eller, ros) dette for å forsterke adferden.
Hva skal vi introdusere for valpen
- Lyder; hårføner, musikk, bilalarmer og vaskemaskin osv.
- Steder; parker, heiser, butikk, buss og tog osv.
- Mennesker; barn, med stokk, i rullestol, veterinær, folk i uniform osv.
- Overflater; terreng, forskjellige høyder, skråninger og teksturer som sand, tre og flislagte overflater,
- Været; gå tur med den under forskjellige værforhold for å hjelpe den å bli vant til vær-, klima- og temperaturendringer.
Hverdagen og rutiner
Belønningsbasert hundetrening bygger på at jeg fokuserer på hva jeg ønsker av min hund, og hvordan jeg kan få belønnet dette. Eksempel istedenfor å fokusere på at jeg ikke vil hunden min skal ruse ut av døren når vi skal på tur, så tenker jag gjennom hva jeg ønsker hunden min skal gjøre. Sen lager jeg meg en plan, hvis hunden prøver ruse ut, så lukkes døren. Jeg maser ikke bruker ikke noe nei eller fy. Dette kan jeg få repetere noen ganger. I det hunden min sitter og ikke prøver ruse ut døren når den åpnes gir jeg et fri signal, og belønningen for hunden er å få gå ut døren.
Hundetrening for meg handler om at hunden får lov å gjøre valg, jeg styrer konsekvensene. Jeg belønner gode valg, og belønner ikke eller avbryter om hunden velger en uønsket adferd.
Hverdagsregler: skap god kultur hjemme fra første stund. Her er det viktig å være konsekvent og at hele familien er med på må trene. ha alltid godbiter tilgjengelig, slik at du kan belønne ønsket adferd.
Renslighet: holder seg kort tid, må ut etter den spist/drukket, lekt eller sovet. Ikke kjeft på valpen hvis det skjer en ulykke inne. Begrens hundens plass innomhus. Ta hunden ut og gjerne til samme plass de første ukene.
Dør – Tren hunden på å vente til den får signal før den går ut. Dette er viktig for sikkerhet slik at hunden ikke ruser ut ukontrollert.
Slippe fri fra bånd – tren valpen på å bli hos deg og vente på fri signal før den får gå når du koblet av båndet.
Bilbur/bil – Tren at valpen blir i buret/bilen til den får fri signal.
Uke 1
Måter hunden lærer på
- Sosial læring
- Assosiasjons læring (klassisk betinging); en type læring der hunden kobler sammen en biologisk viktig stimulus (eks. mat) med en annen stimulus (eks. lyd) som signaliserer at maten kommer. Er styrt av reflekser altså ikke viljestyrt respons.Et praktisk eksempel på klassisk betinging er renslighetstrening av valper. Målet vårt er at følelsen av en full blære (ubetinga stimuli) presenteres med et miljø som det passer at valpen går på do i (fortrinnsvis utendørs!).
I utgangspunktet har ikke valpen noe relasjon til at det å være ute betyr at blæra kan tømmes. Etter at vi gjentatte ganger har presentert valpen for utemiljøet når blæra er full, vil det derimot skje en betingelse og valpen vil tisse.
Læringsprosessen vil i dette eksempelet gå sin gang uten at en belønning skjer, men vi kan selvfølgelig få fart på læringsprosessen ved å belønne den atferden vi er ute etter! Vi kan også optimalisere betinginga av utemiljøet ved å oppsøke den samme plassen, og dermed gjøre det lettere for valpen å respondere for underlaget.
Det kan være vanskelig å vite når blæra er full hos valpen, og det er ikke alltid at valpen er ute når den føler dette. Et godt råd med denne treningen er derfor å innføre faste rutiner ved å ta med valpen ut etter at den har; - Spist et måltid
- Lekt eller vært i aktivitet
- Sovet
- Prøving og feiling (operant betinging); adferd som styres av de konsekvensene adferden får. Hvis vi skal lære hunden å sitte gir vi den en godbit når den setter seg. Da vil hunden sette seg igjen for å se om den får noe godt. Hundens adferd er «målrettet». Den setter seg for å få godbiten.
Øvelser
Kontakt er grunnleggende for all hundetrening, med kontakt mener jeg her blikk kontakt.
- Sitt med valpen foran deg
- Vis valpen godbitene du har i hånda
- Om valpen prøver ta godbitene lukk hånden raskt
- Belønn valpen når den gir blikk-kontakt
Film kontakt øvelse
Film kontakt øvelse 2
Følgetrening
- Start med å belønne valpen for å ta kontakt
- Rygg vekk fra valpen
- Belønn når valpen følger etter og ser mot deg
(film)
Hvis valpen mister kontakt og gjør andre ting, bytt retning regelmessig og fortsett rygge.
Kontakt øvelser styrker våres samhandling og valpen lærer seg søke kontakt frivillig med oss for og få noe den ønsker.
Tannpuss
(film)
Uke 2
Belønning
Valpen lærer hver gang den opplever noe den liker, og hver gang den opplever noe den ikke liker. Når valpen lærer av noe den opplever er bra har den alltid fått noen form for belønning. I praksis betyr det at valpen din lærer hele tiden for belønninger er det overalt. Det betyr at hvis du ønsker få kontroll på hvordan hunden din skal oppføre seg, handler det mer om å finne og kontrollere belønningene enn og kontrollere hunden. Full kontroll på belønningene får vi aldri, men når vi setter av tid fot trening for eksempel sitt, gå fint i bånd osv. Bør vi ha mer eller mindre full kontroll på miljøet rundt og alle belønningene.
Vi må bygge opp gode belønninger og være klar over hva akkurat min hund ser som belønning. Hvilken er mest verdifull og hva som er minst verdifull.
Både mat og leke har sine fordeler beroende på hva man ønsker å oppnå i situasjonen. For eksempel hvis jeg trener passering med en hund som er høy i stress velger jeg å belønne med mat. Leke i seg selv øker stress og intensitet, det er ikke noe jeg ønsker akkurat der og da.
Mat
Enkelt å administrere
Går raskt
Enkelt å få til god belønningsplassering
Ofte beroligende
Lek
Øker fart og engasjement
Lettere å kaste fra avstand
Lettere å bygge utholdenhet
Lærer hunden å ta i
Lærer hunden å gripe raskt
Å bygge opp belønninger
Belønningene er ikke konstante. Å utvikle gode belønninger er den viktigste investeringen du kan gjøre om du vil få mest mulig ut av belønningsbasert trening.
Belønningen er ikke en ting – lag beløningsritualer og engasjer deg selv.
Tenk på at belønningen skal utløse en godfølelse.
Få hunden engasjert – spill “hard to get”, bygg på spenning og nysgjerrighet.
Avslutt alltid belønningen når hunden er maksimalt engasjert.
Jakt og kamplek, når hunden griper leken oppmuntrer jeg hunden å komme tilbake. Jeg fokuserer ikke på å ta leken. Jeg kamper litt, men ikke lenge da dette kan få hunden å holde seg på mer avstand med leken.
Lek ofte, men i korte økter og prøve deg frem med forskjellige leker. Kos dere og ha gøy sammen. Husk og leke i forskjellige miljø, dette trener valpen på at ha fokus på deg i alle miljøer
Håndtarget er en veldig praktisk atferd med mange funksjoner.
For eksempel:
- For å be om lov til noe
- Stille innkalling
- Avlevering av apporter og leker
(film)
Øvelser uke 2
Sitt
- Lokke hunden i sitt med hjelp av godbit
- Belønn når hunden sitter
- Bruk fri for å frigjøre hunden
Sette på kommando “lydsignal sitt”
- Si kommando i det hunden setter seg ned
- Etter noen repetisjoner; gi kommando rett for håndsignal
- Fase ut håndsignal slik hunden kun responderer på lydsignal
Når valpen klarer sitt i kjent miljø, kan vi begynne å trene ut på nye steder. Vi må også trene på at hunden klarer at vi beveger oss vekk og den klarer bli sittende i posisjon.
Husk å ikke mase hvis du må gjenta “sitt” fire ganger har ikke hunden forståelse for kommando ordentlig. Hvis hunden ikke sitter på første kommando, går vi ut av øvelsen og begynner på nytt. Husk at kommandoene skal være hellige og ikke misbrukes.
Ligg
- Lokke hunden ned med hjelp av godbit
- Belønn når hunden ligger
- Bruk fri for å frigjøre hunden
Sette på kommando “lydsignal ligg/dekk”
- Si kommando samtidig som du viser håndsignal
- Etter noen repetisjoner; gi kommando når hunden legger seg
- Fase ut håndsignal slik hunden kun responderer på lydsignal
Uke3
Teori
Dempende signaler, også kjent som fredssignaler, er uttrykk for hundens ønske om å unngå konflikt og opprettholde fredelig samhandling. Disse signalene kan sees som et forsøk på å dempe spenninger eller berolige en annen hund eller person. Det er viktig å merke seg at dempende signaler kan variere fra hund til hund, og noen signaler kan være mer utpreget hos visse raser eller individuelle hunder. Det er derfor nødvendig å observere og tolke hundens signaler på en individuell basis.
Dominante signaler er egentlig ikke noe bra begrep, fordi det er sjeldent det handler om dominans. Mer passende si avstandsøkende signaler eller advarsler.
Et signal krever respons, det anses ganske uhøflig og ikke gi respons på et signal i hundeverden.
Husk at hunden brukere dette språket også når den har noe den skal si til deg. Begynn å legge merke til når hunden din sender dempende signaler til deg. Førsøk å forstå hvorfor å gi den respons. Dempende signaler betyder ikke at hunden din er redd, men det betyr gjerne at den opplever en situasjon som vanskelig eller ubehagelig.
Øvelser
Ligg å bli
- Begynn med å stå ved siden av hunden eller foran
- Flytt en fot og belønn hvis valpen blir i ligg og husk fri signal før valpen reiser seg selv.
- Når dette sitter, kan du utøke med ett steg osv. Hvis valpen reiser seg be den legge seg ned igjen, men belønn ikke med enn gang den legger seg. Vent 5 sek og belønn. Vi belønner ikke ligg, men å bli værende.
Trene på alle sider av valpen og begynn på kjente plasser, som hjemme i stuen. Tips ikke tren bli liggende med innkalling.
(film bli værende)
Gå pent i bånd
Fortsettelse på følgetrening (kontakt)
- Mens du rygger vend om å gå rett frem
- Gå med hunden på din venstre side og høyre side
- Belønn annen hvert steg i starten, trappe ned gradvis.
- Korte intervaller med fokus på valpen
- Gå pent trening når du er på vei hjem
(Film)
Miljø løype
Øve deg på og se hva valpen sier, svar på signal kan være ros, eller kanskje at du endrer posisjon.
Uke 4
Teori
5 om dagen
Aktivisering hvilke typer trenger hundene?
- Nesearbeid, godbitssøk
- Problemløsning, handler om å gi hunden oppgaver den må tenke ut og løse helt selv. Kommer hunden på feil side av et tre la hunden finne rett vei selv.
- Kontakt/ samarbeid. Handler om ting vi gjør sammen med hund for eksempel gå slalåm mellom dine ben
- Balanse/ kroppsbeherskelse, la den balansere på en tømmer stokk, bruk godbit og friste til en sitt eller ligg.
- Fysisk mosjon
Disse 5 om dagen øvelsene kan gjøres når man er på tur, legg inn litt søk og kontakt arbeid på veien.
Øvelser
Innkalling
- Belønne alltid frivillig innkomst (lærer hunden å komme til deg uten at du sier noe)
- Inne i huset, ute i hagen og på tur
- Belønn gjerne med noe ekstra godt
Sette kommando på adferd
- Ord/signal/ kommando sies samtidig som du gir godbiten
- La valpen løpe videre uten at du prøver å holde den fast
- Gi belønning tett inntil deg
- Lær valpen til å komme helt inn før du belønner
- Gi belønning samtidig som du klapper og har fysisk kontakt med valpen, men la den løpe videre.
Kontroll av signal
- Test ut kommando når valpen er opptatt av noe annet en deg. Nå må dere huske at ikke ta kommando i bruk uten å fortsette trene.
- Ikke bruk ordet flere ganger uten reaksjon fra valpen, bruk langline slik at det bare er å hale inn valpen.
- Å bruke signal uten reaksjon er systematisk avlæring (valpen lærer å ignorere signal)
Hvordan fortsette trene innkalling
Velg deg et kort og tydelig innkallingssignal og bygg opp verdien for dette. Jaktinnkallinger kan du aldri gjøre for mange av. De fleste hundene syns dette er super gøy og vi får puttet masse “penger i banken”. Fire repetisjoner per økt og tre økter per dag er en bra start.
- Våre kriterier forventninger innfor en trenings økt. Vi må legge opp til suksess for hunden, husk at jo mer hunden gjør riktig og vi får belønnet jo mer kommer hunden tilby den adferden.
- Bruk alltid de beste belønningene til innkalling, og husk variere slik at det blir en overraskelse.
- Øke forstyrrelser/vanskelighetsgrad sakte en ting om gangen
Ulike forstyrrelser/vanskeligheter vi må legge til i trening
- Nye miljøer: hjemme, hagen, p-plass, treningsbane/hall, park, osv.
- Legg på ulike forstyrrelser som: lukter, lyder, andre hunder og mennesker
- Sen må vi også sakte øke avstanden mellom oss selv og hunden
Alle situasjoner der du ønsker at din innkalling skal fungere må trenes på først. Det er dette som er generalisering, og for litt generalisering leder til en innkalling som ikke alltid fungerer.
Bygg motivasjon hos hunden for denne øvelse gjennom å gjøre trening spennende. Variere belønninger, overaske hunden. Engasjere deg selv var morsom, bruk både stemme og kroppsspråk- det smitter av på hunden.
- Når jeg skal begynne å bruke innkalling i mer utfordrende miljøer trener jeg kontrollert – hunden i langline.
- Om jeg øker forstyrrelser så minsker jeg vanskelighetsgraden på avstand fra meg, og motsatt hvis jeg øker avstand mellom hund og meg minsker jeg på forstyrrelser. Husk at jeg ønsker min hund lykkes hver gang.
- Signalet bruker jeg kun hvis jeg er 100% sikker på at hunden kommer. Hvis hunden ikke kommer, går jeg å hente den uten å si noe.
- Kjeft aldri på hunden om den ikke kommer, det skal ALLTID være positivt å komme til oss.
Film (frivillig innkomst)
Film (Koble ord/signal til innkalling)
Film (jaktinnkalling)
Film (jaktinnkalling 2)
Film (forsyrrelse med leke)